Waarom zou je een geboorteplan schrijven? De bevalling loopt toch anders dan je bedacht had?

In het geboorteplan kun je kenbaar maken wat je wensen en behoefte zijn en zeker zo belangrijk: hoe kijk jij tegen bevallen aan? Dit is super waardevolle informatie voor jouw zorgverlener tijdens de bevalling. Zo kan de zorgverlener hier ook echt op inspelen zonder jou goed te kennen.
Door Marja Brouwers-Verbruggen
juni 10, 2023

Toen ik voor de eerste keer door de verloskundige werd gewezen op de mogelijkheid van het schrijven van een geboorteplan, wist ik echt niet wat ik hiermee moest doen! Ik kreeg een formulier met een aantal vragen die me zouden kunnen helpen bij het schrijven van dit plan. Ik dacht alleen maar: ‘Waarom zou ik een plan schrijven? Het loop toch altijd anders dan je van te voren bedenkt.’

Ik zag de waarde van een geboorteplan op dat moment niet. Voor de vorm vulde ik het formulier in en beantwoorde ik de vragen op het formulier. Ik besprak dit met mijn eigen verloskundige en dat was het. Ik heb werkelijk geen idee of de klinisch verloskundige of gynaecoloog die uiteindelijk mijn bevalling hebben begeleid dit ‘formulier’ ooit hebben gelezen?

Onlangs volgde ik een verdiepende les in mijn opleiding tot Relaxed bevallen vanuit Regie® geboortecoach, deze les werd verzorgd door gynaecoloog Claire Stramrood. Zij gaf mij verassende inzichten als het gaat om:

‘Wat verwachten zorgverleners van zwangere vrouwen?’

Graag wil ik hierover iets met je delen en dan kom ik weer terug op het belang van het schrijven van een geboorteplan. Wat deze gynaecoloog ons vertelde was dat als een zwangere in de tweede lijn terecht komt tijdens de bevalling, als zij dus in het ziekenhuis gaat bevallen zonder haar eigen verloskundige. Komt zij in handen van de zorg van een klinisch verloskundige of gynaecoloog. Deze zorgverlener uit de tweede lijn heeft de bevallende vrouw waarschijnlijk nog niet vaak, of zelfs nog nooit, ontmoet.

“Hoe kan deze zorgverlener die jou niet kent inspelen op jouw behoefte? Zij kent je immers niet, dus dat is knap lastig!”

Dan komt het geboorteplan om de hoek! Want het geboorteplan is dus een prachtig, waardevol en praktisch middel om deze ‘kloof’ te ondervangen! In het geboorteplan kun je kenbaar maken wat je wensen en behoefte zijn en zeker zo belangrijk: hoe kijk jij tegen bevallen aan? Dit is super waardevolle informatie voor jouw zorgverlener tijdens de bevalling. Zo kan de zorgverlener hier ook echt op inspelen zonder jou goed te kennen.

De zorgverlener is zo bijvoorbeeld op de hoogte van, wat je wel/ niet wilt, hoe jij tegen bevallen aan kijkt en waar jij je comfortabel en veilig bij voelt, kortom super belangrijke info! Hoe zou de zorgverlener hier naar kunnen handelen als zij daar niet van op de hoogte is? Dat is een kort antwoord: DAT KAN NIET!

Daarom besteed ik in het Relaxed bevallen vanuit Regie® programma uitgebreid aandacht aan het geboorteplan 2.0. Een uitgebreid, overzichtelijk communicatiemiddel naar de zorgverlener. Je gaat hier actief mee aan de slag en ik reik tips en tools aan om een praktisch en waardevol geboorteplan te schrijven. Uiteraard kan een zorgverlener niet altijd aan alles voldoen maar het helpt om te weten waar de zwangere behoefte aan heeft om daar zoveel als mogelijk aan te voldoen.

Jouw partner speelt hierin ook een grote rol

Als je (beval)partner goed op de hoogte is van je wensen en hoe jij tegen bevallen aan kijkt, kan je partner er natuurlijk ook voor zorgen dat de zorgverlener hiervan op de hoogte is door dit duidelijk te communiceren met de desbetreffende zorgverlener.

“Jouw bevalpartner kan de zorgverlener op de hoogte stellen van jullie wensen.”

Mijn tips:

  • Schrijf een geboorteplan!
  • Bespreek je wensen met je partner
  • Neem hierin ook op hoe je ertegen aan kijkt als het anders loopt
  • Beschrijf wat je wensen zijn: wat wil je wel/niet?
  • Hoe kijk je tegen bevallen aan?
  • Waar voel jij je comfortabel en veilig bij?
  • En voor je partner: Zorg dat iedere zorgverlener aanwezig tijdens de bevalling dit plan daadwerkelijk gelezen heeft

Wil jij graag hulp bij het schrijven van je geboorteplan? Lees dan alles over het Relaxed bevallen vanuit Regie® programma binnen mijn aanbod. Ik besteed in dit programma uitgebreid aandacht aan het schrijven van een geboorteplan. Ik onderzoek samen met jou en je partner wat jullie geboortewensen zijn en ondersteun jullie om dit in een duidelijk en overzichtelijk geboorteplan te verwerken. Heb je nog vragen? Neem gerust contact met me op: info@puurvoormama.nl

Start ook jouw geboorte avontuur

Creëer een bevalling die bewonderenswaardig zal zijn. Eentje die je een enorm empowerment gaat geven. Trots. Zelfbewustzijn. Een bevalling waarvan je achteraf precies gaat zeggen wat ik destijds zei: ‘Holy moly! Dit was awesome! Zie je nou… het kan wel’.