Oxytocine; the love drugs.

De breastcrawl gebeurd voor het aan happen van de baby na geboorte. Hiermee masseert de baby jouw borst(gebied). Dit veroorzaakt herhaaldelijke stimulans van oxytocine in de bloedcirculatie van de moeder.
Door Nicole Amalo
december 27, 2022

Oxytocine, wat doet dit hormoon?

Oxytocine was oorspronkelijk benoemd als het bevalling en borstvoeding hormoon. Dit is puur vanwege het feit dat dit hormoon tijdens deze momenten als eerste ontdekt werd. Nu jaren later weten we ondertussen dat het een veelzijdiger hormoon is die binnen meerdere situaties een rol speelt zowel bij mannen als bij vrouwen.

Functies van oxytocine:

Borstvoeding

Wanneer een baby aan hapt bij de borst en begint te zuigen, gaat er informatie op zenuw niveau naar de je hersengebied, de hypothalamus (onderdeel van je limbisch systeem). Dit veroorzaakt aanmaak van oxytocine, en wordt vrijgelaten in de bloedcirculatie. Dit hormoon reist vervolgens naar het spierweefsel die direct langs de melkklieren liggen. Deze spiercellen kunnen vervolgens aanspannen en zo de melk eruit persen. Dit is een reflex, maar wanneer het maar vaak genoeg getriggerd wordt, vind er conditionering plaats en kunnen deze spiercellen al geactiveerd worden door te denken aan je baby of je kindje te ruiken, horen en zien. Het zuigen alleen al veroorzaakt aanmaak van oxytocine bij de baby zonder dat er ook daadwerkelijk melk in de buik van de baby terecht komt.

De breastcrawl gebeurd voor het aan happen van de baby na geboorte. Hiermee masseert de baby jouw borst(gebied). Dit veroorzaakt herhaaldelijke stimulans van oxytocine in de bloedcirculatie van de moeder.

Oxytocine helpt bij het opslaan van voeding door honger bij vrouwen te vergroten en vertering te verbeteren evenals opslag wat inderdaad kan veroorzaken dat vrouwen meer kunnen afvallen met borstvoeding geven. Echter is iedere vrouw ook anders en geld deze regel niet voor iedereen.

Ook stimuleert het de aanmaak van prolactine (zit in het voorste gedeelte van de hypothalamus) wat vervolgens de melkproductie vergroot.

Warmte

Oxytocine verwijd je bloedvaten, b.v. bij borst voeden zullen je bloedvaten in dat gebied verwijden waardoor je kindje echt meer warmte ontvangt op de borst. Hoe warmer de moeder, hoe warmer de voeten van de baby.

Stress verlagend

Veel moeders ervaren na het krijgen van hun kindje en het geven van borst voeden, dat ze een meer rustiger leven willen en minder de behoefte voelen om van alles te “moeten” doen. Ze willen meer peace. Voedende moeders die de grootste rust ondervonden in hun postpartum periode, toonden zichtbaar meer oxytocine in hun bloedvaten.

Keizersnede

Opvallend is dat vrouwen die een keizersnede hebben gehad, ook opvallend minder oxytocine pulsen hebben met borst voeden 2 tot 3 dagen na de bevalling. Deze vrouwen zijn opvallend minder kalm en ontspannen dan vaginaal bevallen vrouwen. Het is niet geheel duidelijk wat de oorzaak is maar vermoed wordt dat dit een rol speelt; – verminderd oxytocine release tijdens de bevalling – vertraagd huid op huid contact – pijn en stress veroorzaakt tijdens de bevalling – een ruggenprik.

Huid op huid contact

Wanneer dit plaats vind verhogen onze waardes aan insuline en oxytocine. Onze bloeddruk daalt evenals onze stress hormonen zoals cortisol en adrenaline. Zichtbaar is dat fijn contact langduriger deze voordelen laat zien dan onplezierig contact. Oxytocine kalmeert en helpt ons te verbinden. Het effect van huid op huid contact wordt krachtiger wanneer dit regelmatiger wordt herhaald. Met name prematuur kinderen zie je dat ze sneller in gewicht aankomen bij deze toepassing.

Oxytocine heeft invloed op je groei. Hij helpt het vrij komen van je groeihormonen en zorgt voor meer opslagcapaciteit van voedingsstoffen.

Seks

Oxytocine helpt bij het losspringen van de eitjes uit je eierstokken. Assisteert in hun transport naar de baarmoeder en helpt bij de productie van sperma en transport ervan. Ook vind er met een orgasme maximale capaciteit van oxytocine plaats in de bloedbaan van zowel mannen als vrouwen en Stimuleert het ook de spieren die een rol spelen tijdens een orgasme bij zowel mannen als vrouwen. Relaties en banden aangaan zowel ouders met hun kinderen als met elkaar en andere naasten. Verlagend van angst en agressie.

Side view of young female holding happy smile face on background amazing sunset in mountains at autumn calm day, good feedback rating and positive customer review, satisfaction survey, mental health

Hoe creëer je oxytocine?

Massage, met name zachte aanraking zal het hormoon lekker stromen. Maar ook klassieke massage van de huid en spieren is aangetoond effectief in het vrij geven van oxytocine. Bij prematuur (baby’s ) is dit massage contact zeker een optie, echter hebben zij al voldoende aan buidelen vanwege prikkelreductie. Er is zelfs een onderzoek bij kinderen die aantoont dat wanneer je een massage in je dagelijkse routine toepast. Deze kinderen kalmer en meer sociaal interactief worden en ook na 3 maanden al zichtbaar minder agressief.

Voeding met name vetrijke voeding. Uit onderzoek is gebleken dat jouw inwendige organen met name je darmen en maag dezelfde spieropbouw hebben als je huid. Dit verklaart waarom je lichaam met eten ook oxytocine aanmaakt. Bij het eten, komt er informatie vrij die naar je brein af reist, om door te geven hoeveel je hebt gegeten. Hierdoor komt het hormoon – cholecystokinin vrij. Wanneer dit hormoon vrij komt (ervaar je een vol gevoel). Komt er ook het hormoon oxytocine vrij. Een vol gevoel hebben heeft ook een positief effect op de mens namelijk de positieve houding die we erdoor krijgen.

Zo zie je dat het gebruik maken van diëten met minimale vet inname, het effect heeft van minder oxytocine release.

Hier een klein lijstje aangeraden vetrijke producten voor je:

  1. Noten
  2. Olijven
  3. Kokosolie
  4. Hennepzaad
  5. Vette vis
  6. Pijnboompitten
  7. Avocado
  8. Zonnebloempitten
  9. Lijnzaad
  10. Eieren

Roken

Voor velen brengt dit ook ontspanning, comfort en verhoogde concentratie met zich mee. Ook is gevonden dat het zuigen aan een sigaret hetzelfde comfort meegeeft als het zuigen op je duim of tepel(bij zuigelingen). Daarnaast is het ruiken een sociaal gebeuren. Waarschijnlijk wordt oxytocine bij roken geactiveerd. De keerzijde van roken is echter wel dat bij borst voedende vrouwen, de oxytocine gehalte daalt, met als gevolg minder melkproductie.

Alcohol

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat bij gemiddeld gebruik van alcohol, er een verhoogde concentratie van oxytocine wordt waargenomen in de bloedcirculatie. Extreem hoog gehalte alcohol creëert echter het tegenover gestelde.

Beweging (sporten)

Na een training, voel je, voldaan en tevreden. Op lange termijn wordt je sterker en gezonder. Bij langduriger een training volgen wordt je mentaal kalmer, en voel je, je in het algemeen gezonder. Je bloeddruk gaat naar beneden evenals je stresshormonen. Er is reden om te geloven dat training je ontspanningssysteem activeert en zo oxytocine vrij geeft in het lichaam. Daarnaast is bewezen dat endorfine vrij komt bij het trainen. En dit hormoon werkt van nature veel samen met oxytocine. Dit kan ook in de vorm van yoga zijn!

Meditatie

Dit helpt ons om je aandacht in je bewustzijn te verplaatsen naar je onbewuste.

Hypnose

Dit brengt ons ook tot een staat van diepe rust en ontspanning.

“Zo zie je dat je veel zelf kunt doen op een gezonde wijze om zo meer oxytocine te creëren. Ideaal wanneer je nog een bevalling tegenmoet gaat. Oxytocine is gewoon een zeer veelzijdig heerlijk hormoon.”

Start ook jouw geboorte avontuur

Creëer een bevalling die bewonderenswaardig zal zijn. Eentje die je een enorm empowerment gaat geven. Trots. Zelfbewustzijn. Een bevalling waarvan je achteraf precies gaat zeggen wat ik destijds zei: ‘Holy moly! Dit was awesome! Zie je nou… het kan wel’.