Een bevalling ‘natuurlijk’ opwekken.
Als eerste wil ik graag bespreken wat over tijd betekent. In principe is de regel dat je kindje kan komen vanaf 37 weken tot 32 weken zwangerschap. Je uitgerekende datum is 40 weken. En als je daar overheen gaat ben je in theorie “over tijd”.
Maar hoe is deze berekening tot stand gekomen?
Cyclus van 28 dagen, ovulatie op dag 14. Je telt 7 dagen vanaf de 1ste dag na je menstruatie en dan tel je voorwaarts 9 maanden en dit geeft je een uitgerekende datum van 40 weken na de laatste menstruatie.
Deze regel is bedacht door een Nederlandse professor; Herma Boerhaave in 1744.
Hij heeft een boek geschreven, gebaseerd op een onderzoek van 100 zwangere vrouwen uit die tijd.
In 1812 heeft Carl Naegeli toen dit boek aangehaald echter heeft hij niet duidelijk omschreven of je 7 dagen vanaf je 1ste menstruatie de rekensom met tellen of vanaf de laatste dag van je menstruatie. Echter Nu is de regel van de 1ste dag menstruatie wel opgenomen. Terwijl dit misschien niet eens zo bedoeld was maar halverwege 1800 is dit wel in boeken gepubliceerd zonder onderbouwing.
In 1900 kwam de ultrasound, en dit vervangt nu de Naegeli regel vanwege meer accuraat met name in je vroege zwangerschap tussen de 11 en 14 weken.
Echter vanaf 20 weken neemt de kwaliteit van meten af. In het begin van je zwangerschap zijn alle baby’s vrijwel gelijk in grootte, echter vanaf 20 weken zal ieder kindje groeien aan de hand van de genen van de ouders.
De reden dat de regel van Naegeli niet accuraat kan zijn;
- Je hebt geen 28 dagen cyclus
- Je ovuleert niet op de 14de dag
- Je embryo deed er langer over om in te nestelen in je baarmoeder
- Familie geschiedenis van lange zwangerschapsduur is namelijk genetisch.
- Hoge BMI
- Ouder zijn
- Hoger niveau opgeleid
- Stress
- Zwanger van een jongen
- Door hoge inleidingen is het lastig om te meten wat normaal is met over tijd.
Onderzoek; Smit 2001 et al.
50% van deze vrouwen, baarden 40 weken en 5 dagen. Op 41 weken en 2 dagen was dit 75%. 50% vrouwen van hun 2de of meerdere zwangerschappen baarden op 40 weken en 3 dagen. En 75% beviel op 41 weken.
De uitgerekende datum is voor gemiddeld % dus 3-5 dagen er langs
Onderzoek; Rydahl et al. 2019b
In 2011 veranderde Denemarken zijn nationale beleid van het aanbevelen van inleiden na 42 weken, naar 41 weken en 3 tot 5 dagen.
Een recent gepubliceerde studie vergeleek geboorte-uitkomsten vóór de wijziging in het beleid (2000-2010) versus na de wijziging (2012-2016)
De studie keek terug naar alle geboorten in Denemarken tussen 41 weken, 3 dagen en 45 weken, 0 dagen zwangerschap. In de dataset werden meer dan 150.000 geboorten opgenomen.
Ze vonden geen verschil in doodgeborenen, perinatale sterfte of lage Apgar-scores die de periode voor versus na de beleidswijziging vergeleken. Het perinatale sterftecijfer nam al af vóór de beleidswijziging in 2011, en zette de neerwaartse trend voort zonder een bijkomend effect van de beleidswijziging van 2011. Er was ook geen invloed op het aantal keizersneden of het gebruik van een tang/vacuüm.
Na de beleidswijziging in 2011 zagen ze echter wel een significante toename van het aantal bevallingen en baarmoederrupturen
Maar wat is nu het risico voor afwachten?
Er zijn al veel onderzoeken hierover uitgevoerd en er valt veel over te bespreken, maar om even een gemiddeld beeld te krijgen heb ik hieronder de resultaten van een groot onderzoek uit 2014 staan van Morken et al. Dit onderzoek werd uitgevoerd van 1999 – 2006 met ultrasound inzet.
37 weken = 0,14 per 1,000
38 weken = 0,18 per 1,000
39 weken = 0,26 per 1,000
40 weken = 0,52 per 1,000
41 weken = 0,68 per 1,000
42 weken en meer = 1,17 per 1,000
Je spreekt hier dus van een verdubbeling van risico als je van 41 naar 42 weken gaat, maar zoals je ziet is het belangrijk om ook de daadwerkelijke cijfers van risico voor ogen te zien.
Er zijn nog meer onderzoek die soortgelijke resultaten geven.
Ik ben over tijd en wil graag de baby ‘een handje helpen’.
Je hebt vast al verschillende tips gehad hoe je een bevalling op kan wekken op “natuurlijke wijze”. Ik heb de meeste bekende varianten hieronder uitgezocht. Ik wil wel even benadrukken dat ook het inzetten van deze “natuurlijke middelen” niet daadwerkelijk de fysiologie afwachten is, echter zijn het wel manieren waarbij je bevalling door inzet hiervan alsnog niet medisch zal zijn, wat rust kan geven.
- Ananas. Enzym – bromelaïne Dit zit in ananas en daarvan bestaat het vermoeden dat hiermee een bevalling opgewekt kan worden. Echter bestaat er op dit moment geen onderzoek op mensen. Wel op ratten(niet zwanger) en menselijk weefsel. En juist met rijpe ananas. Echter het is niet onderzocht via orale inname. Het kan contracties op de baarmoeder veroorzaken, die vergelijkbaar waren als oxytocine. Verder onderzoek is aangeraden. Op dit moment niet aangetoond maar ook niet negatief.
- Seks. Het zaad bevat hoog prostaglandine hormoon. Dit hormoon staat erom bekend dat dit een geboorte inzet. (er is gevonden dat 2-4 uur na seks er een verhoging van 10-15% prostaglandine in je systeem gevonden wordt).
- Tepelstimulatie, verhoogde kans op starten van de bevalling binnen 72 uur bij vrouwen die voldragen zijn en al zichtbaar baarmoedermond activiteit hebben. Dit komt vanwege de oxytocine die vrij komt bij tepelstimulatie. Dit werkt het beste in laat zwangerschap 40 en + omdat er dan alle oxytocine receptoren aanwezig zijn in de baarmoeder om oxytocine te ontvangen.
- Een orgasme veroorzaakt baarmoederactiviteit.
Onderzoek in 2019, Carbone et al. Value of seks in low risk pregnacy’s
Uit onderzoek werd bevonden dat er geen aanwijzingen dusver zijn gevonden die concluderen dat seks een bevalling kan opwekken. Kritische noot; Lastig om dit volledig blinded en controlled uit te voeren. Vermoedelijk als alle 3 de voorwaarden (zaad, tepelstimulatie en orgasme van de vrouw) samen, een andere uitkomst kunnen geven.
- Frambozenblad thee; Er is weinig bewijs dat de effectiviteit hiervan aantoont.
- Teunisbloemolie; Er zijn 4 kleine onderzoeken die alle 4 aanduiden dat het innemen van teunisbloemolie (gamma linolenic zuur zit hierin), met name vaginaal een bevalling in gang kan helpen zetten (30-50% meer kans). Dosering aangeraden is 1000 MG per dag.
- Castor olie; komt van de zaden van de castor bonen plant. Oud Egypte werd al castor olie ingezet voor geboorte. Castor olie heeft een laxeren effect. (grote kans op misselijkheid bij orale inname). Uit onderzoek blijkt dat Castor olie de kansen op inzetten van de bevalling in 24 uur verdriedubbeld. Echter de kans op misselijkheid is extreem hoog (ruim 90%). Waarom het werkt is vermoedelijk door de darmbewegingen en omdat het vermoedelijk effect heeft tot baarmoeder contracties. Castor olie werkt nog effectiever bij vrouwen die zwanger zijn van hun 2de of meer. Aangeraden dosering is 60 MG. En om inname te veraangenamen is aangeraden dit te combineren met andere vetten zoals ijs, met sinaasappelsap.
- Acupressure; hiervan is aangetoond dat er weinig tot geen bewijs op dit moment is tot het rijpen van de baarmoedermond om een bevalling op te wekken. Echter wel onderzoeken die laten zien dat dit voordelen bied voor tijdens de bevalling. Het verminderd de pijn intensiteit en verkort de bevallingsduur. Hierbij zijn de gebruikte locaties; mild – 6 (locatie op de kuit) en dikke darm 4 (locatie op je hand)
- Acupressuur toepassing; 20 min. Per 24 uur. Op de mild 6, 10 sec tot 2 min. (wanneer de huid onder de nagel voor de helft wit is, werd er gestopt) en evenredig rustpauze als toegepaste acupressuur druk.
- Siatsu; 2 onderzoeken die aantoonden dat er minder pitocine wordt gebruikt echter niet blind, en geen controle groep! Grote kans op vertekend beeld!
- Acupunctuur; blaas 67, dikke darm 4, mild 6, governor vessel 20 (locatie op je hoofd), 30 min. Toegepast. Elke 10 min. Werden de naalden gestimuleerd. De vrouwen die deze therapie kregen, hadden na 24 uur een hogere bishop score (verder gerijpt in de baarmoedermond). Zelfs in een andere studie is acupunctuur aangetoond hogere bishop score na 24 uur. t.o.v. het toegediend hormoon misoprostol (dit is een hormoon die erom bekend staat dat het de baarmoedermond rijpt).
- Borst/tepelstimulatie: bij beiden is aangetoond dat wanneer de baarmoedermond al rijp was. Er was gemiddeld 30% meer kans op start van de bevalling binnen 72 uur is t.o.v. geen interventie gebruik. Er viel ook op dat het bloedverlies bij de groep met borst/tepelstimulatie aanzienlijk minder was postpartum (0,7% bij stimulans t.o.v. 6% bij geen stimulatie).
Onderzoek; Demerol en Guler 2015.
Een andere studie liet zien; dat de borststimulatie groep eerder de bevalling startte (gemiddeld 39 wkn en 2 dagen vs. 29 wkn en 5 dagen, en ook lagere % keizersneden (8% v.s. 20%) De vrouwen startten vanaf 38 weken met dagelijks 3x per dag 15-20 min. Borstmassage per borst. (zachte druk/prettige druk, niet pijnlijk! En met gebruik van massage olie). Er werd gevonden in een onderzoek; Demerol en Guler 2015. dat de tepelstimulatie groep een gemiddelde actieve fase van bevalling had van 3.8 uur t.o.v. 6.8 uur. En tijdens de persfase 16 min. T.o.v. 27 min. Persfase. Ook minder keizersneden en minder gebruik van pitocine. Tepelstimulatie gaat als volgt; 1 tepel werd tussen duim en wijsvinger gerold en zacht naar voren getrokken (zacht!) voor 2 min. Per tepel gemiddeld en dit afwisselend per kant. In onderzoeken is ook bevonden dat borstvoeding geven in zwangerschap geen vroegtijdige bevalling inzet, vermoedelijk doordat pas in laat zwangerschap (40 wkn) meer oxytocine receptoren in de baarmoeder zitten die hierop reageren.
Conclusie
“Uiteindelijk is het aan jou om te bepalen wat voor beleid je wilt voeren.”
De conclusie is dus verschillend om te trekken, (hoe je er naar kijkt zeg maar). Uiteindelijk is het aan jou om te bepalen wat voor beleid je wilt voeren (‘afwachtend’ versus handelen). Het is belangrijk om alle opties mee te laten wegen en uiteindelijk datgene wat jij belangrijk vind zal de doorslag van de keuze zijn.