Wat je nog niet wist over onze eicellen: 15 feitjes…

Pasen staat voor de deur en dat betekent eieren zoeken, schilderen en misschien zelfs een omeletje bakken. Maar laten we het eens hebben over een heel ander soort ei: het menselijke ei! Dus niet het soort dat je bij de supermarkt koopt, maar het eitje dat een cruciale rol speelt in het wonder van het leven. Hier zijn 15 verrassende feiten over de menselijke eicel!
Door Jet Dingemans | Maansafari Slaap & Geboorte
maart 26, 2025

1. Je wordt geboren met een voorraad eicellen, maar misschien ook weer niet…

Tot voor kort dachten wetenschappers dat vrouwen geboren worden met een vaste voorraad eicellen en dat daar geen nieuwe meer bij komen. Maar recent onderzoek suggereert dat er misschien toch stamcellen in de eierstokken zitten die nieuwe eicellen kunnen aanmaken. Vooruit, de resultaten van diverse onderzoeken zijn nog wisselend, maar het geeft hoop voor toekomstige vruchtbaarheidsbehandelingen!

2. Grootste cel van het lichaam

De menselijke eicel is gigantisch! Nou ja, in cellulaire termen dan. Met een doorsnee van ongeveer 0,1 mm is het een van de weinige cellen die je met het blote oog kunt zien. Ter vergelijking: een spermacel is 16 keer kleiner.

3. Een eicel neemt haar tijd

Een eicel rijpt niet in een paar dagen. Het duurt gemiddeld 150 dagen (!) voordat een eicel helemaal klaar is voor ovulatie. Geduld is een schone zaak, zelfs op celniveau.

4. Kort maar krachtig

Een eicel leeft na de eisprong slechts 12 tot 24 uur. Geen sperma in de buurt? Dan is het game over en moet je wachten op de volgende ronde.

5. Kieskeurig type

Vergeet het idee dat de eerste de beste spermacel die arriveert, automatisch wint. De eicel heeft voorkeuren! Ze laat alleen spermacellen met goed DNA toe. Alsof ze op Tinder zit en kritisch door haar matches swipet.

6. Meer dan één per maand?

Soms komen er twee eicellen vrij in een cyclus, wat betekent dat je een grotere kans hebt op een tweeling. En nee, dit gebeurt niet alleen bij vrouwen die het in de familie hebben. Ongeveer 10% van de vrouwen maakt minstens één keer per jaar een dubbele eisprong mee.

7. Energiefabriekje

Eicellen hebben een hoop energie nodig. Ze bevatten meer mitochondriën dan welke andere cel in het lichaam dan ook. Dit is essentieel om na de bevruchting te blijven delen en groeien.

8. Beschermende jas

De eicel wordt omhuld door de zona pellucida, een beschermend laagje dat voorkomt dat meerdere spermacellen tegelijk binnenkomen. Een soort VIP-hekwerk, maar dan biologisch.

9. Golfsurfen naar de baarmoeder

Na de eisprong drijft de eicel niet zomaar doelloos rond. Trilharen in de eileider bewegen haar richting de baarmoeder in een soort golfbeweging. Best knap voor een cel zonder armen of benen!

10. Vijanden genoeg

Eicellen moeten heel wat obstakels trotseren. Hormoonstoornissen zoals PCOS kunnen de rijping verstoren, en aandoeningen zoals endometriose kunnen de reis naar de baarmoeder bemoeilijken.

11. Wetenschap in actie

Onderzoekers proberen de trucjes van de natuur te doorgronden en na te bootsen om onvruchtbaarheid beter te behandelen. Sommige dieren blijven hun hele leven vruchtbaar – kunnen we dat ook voor mensen realiseren?

12. Eén keer is genoeg

Een eicel kan maar één keer bevrucht worden. Zodra een spermacel binnendringt, verandert de chemische samenstelling van de eicel, waardoor andere spermatozoïden buiten de deur blijven.

13. Hormonen zijn de baas

Oestrogeen en progesteron regelen het hele proces van rijping en ovulatie. Zonder deze hormonen gebeurt er niets. Hormoonschommelingen kunnen dus direct invloed hebben op vruchtbaarheid.

14. Epigenetische invloed

De omgeving en levensstijl van een vrouw kunnen veranderingen in de eicellen veroorzaken die genetische expressie beïnvloeden. Stress, voeding en leefomgeving kunnen zo indirect effect hebben op toekomstige generaties.

15. Invriezen en later gebruiken

Eicellen kunnen ingevroren worden voor later gebruik. Dit is handig voor vrouwen die hun vruchtbaarheid willen behouden, bijvoorbeeld vanwege een medische behandeling of omdat ze nog niet klaar zijn voor kinderen.

Conclusie: de vrouwelijke eicellen zijn fascinerend!

De menselijke eicel is een verbazingwekkend fenomeen en speelt een hoofdrol in het ontstaan van nieuw leven. Of je nu wel of geen kinderen wilt, het blijft fascinerend om te ontdekken hoe je eigen lichaam werkt. Dus terwijl je met Pasen een paasei pelt, denk dan eens aan de ongelooflijke eicel en haar bijzondere talenten!

Vrolijk Pasen! 🐣

Start ook jouw geboorte avontuur

Creëer een bevalling die bewonderenswaardig zal zijn. Eentje die je een enorm empowerment gaat geven. Trots. Zelfbewustzijn. Een bevalling waarvan je achteraf precies gaat zeggen wat ik destijds zei: ‘Holy moly! Dit was awesome! Zie je nou… het kan wel’.