Het tofste bevalprogramma van Nederland! Relaxed bevallen vanuit Regie®

Ik vind dat ik met trots kan zeggen dat ik het tofste bevalprogramma van Nederland mag geven! Relaxed bevallen vanuit Regie®
Door Marja Brouwers
januari 23, 2024

Of ik zelf alle andere bevalcursussen en programma’s heb gevolgd ter vergelijking? Zodat ik deze uitspraak weloverwogen kan onderbouwen???

Het antwoord daarop is: ‘Nee’.

Sterker nog ik volgde zelf helemaal geen bevalcursus tijdens mijn twee zwangerschappen. Ik was me er totaal niet van bewust dat dat wel eens nodig kon zijn tijdens mijn eigen ziekenhuis bevalling die eindigde in een medische setting en een nare ervaring.

Wist ik veel dat 87% van de eerste baringen eindigt in het ziekenhuis en dat de kans op een medische interventie behoorlijk groot is als de baring niet vordert (bron perined)

Ondanks dat ik zelf geen bevalcursus volgde waarmee ik het bevalprogramma dat ik nu geef kan vergelijken zeg ik met trots dat ik het tofste bevalprogramma van Nederland mag geven.

Waar zit dat dan in?

Daarvoor zoom ik even heel kort terug op mijn eigen eerste bevalling. In de volste overtuiging dat mijn lichaam ‘die klus’ (bevalling) wel kon klaren ging ik mijn bevalling tegemoet. Ik was fysiek en conditioneel sterk en dacht zo ontzettend veel vrouwen waren mij voorgegaan, die bevalling kon ik vast en zeker aan! Ik kon daar wel even doorheen.

Wat ik niet wist, is dat ik voor allerlei keuzes kwam te staan tijdens mijn bevalling. Of beter gezegd dat sommige interventies niet eens voorgesteld en overlegd werden met mij en mijn partner maar zonder pardon werden uitgevoerd. Ik wist totaal niet wat me overkwam, het overviel me, ik werd ‘verlost’ van mijn kind…

Zelfs jaren na mijn bevalling voelde deze ervaring nog steeds niet oké.

Dat gevoel dat ik ‘verlost’ was van mijn kind zat me niet lekker. Dat de bevalling van mij was overgenomen en dat ik dit niet met mijn eigen kracht, vertrouwen en overtuiging had kunnen doen.

Daar wilde ik iets mee, voor mezelf. Maar ik dacht ook groter! Want ik hoorde veel van dit soort verhalen om me heen. En daar was ik klaar mee! Ik wilde dat vrouwen een fijne ervaring konden hebben en hun kindje op een zachtere manier konden verwelkomen. Weg met de negatieve bevalverhalen die ik om me heen hoorde en zelf had meegemaakt.

Ik wist dat het kon, ik wist dat het anders kon, liefdevoller, zachter maar ook met veel meer aandacht voor de barende vrouw. Waarbij interventies worden besproken en uitgelegd en niet klakkeloos uitgevoerd. Waar naast een gezond kindje ook de ervaring van de barende vrouw telt!

Ik wist dat dit kon door wat ik las op @vrijegeboorte. Hier las ik veel over zachte baringen en positieve beval verhalen ook wanneer het anders liep dan gepland. Ik startte met het geven van zwangerschapsyoga lessen. Dit was een logische stap omdat ik zelf al jaren yogalessen volgde en dit me veel rust gaf.

Tot ik Elaine (founder van Relaxed bevallen vanuit Regie®) tegenkwam! Ik volgde bij haar een mega toffe en waardevolle opleiding tot RBVR Geboortecoach!

Er ging werkelijk waar een wereld voor me open!

Ik behaalde mijn certificaat en heb een licentie om het Relaxed bevallen vanuit Regie® (RBVR®) programma te geven. Vanuit die opleiding zette ik concrete stappen naar het geven van het tofste bevalprogramma van Nederland!

Zelf volgde ik een geboortetrauma herstel traject om mijn eigen nare bevalervaring te helen. Want ik wist dat ik geen volledig bevalprogramma zou kunnen overbrengen als ik zou handelen vanuit mijn eigen angst en pijn rondom mijn nare bevalervaring. In de opleiding tot RBVR® geboortecoach werden de volgende waardevolle stappen gezet.

Ik leerde wat je zelf allemaal in kunt zetten om jouw bevalling tot een succes te maken!

Daarmee ontdekte ik opnieuw dat je mag vertrouwen op je krachtige lichaam, zoals ik destijds ook deed. Maar cruciaal verschil was ook dat ik leerde hoe je je lichaam optimaal inzet tijdens de bevalling. Wanneer zet je welke ademhalingstechniek in en waarom? Welke houding is wanneer geschikt of kan zelfs helpen om je kindje makkelijker door het geboorte kanaal te laten zakken of helpen draaien als het niet helemaal optimaal voor de uitgang ligt.

Ik leerde hoe je kunt handelen als het anders loopt dan gepland.

Want zoals je eerder al las is de kans best groot dat het anders loopt dan gepland. Als je bedenkt dat maar liefst 87% van de bevalling van het eerste kindje in het ziekenhuis eindigt. Dat is een behoorlijk hoog percentage!

En weet je wat nou zo tof is?! Jij kunt de touwtjes in handen hebben als je aan het bevallen bent.

Dat is natuurlijk wel zo fijn want het gaat om jouw lichaam en jouw kindje dat geboren wordt. Jij hebt zelf de tools! Je moet alleen wel weten wat die tools dan zijn, hoe je ze inzet en dat je ze ook op de automatische piloot uit kunt voeren zodat je in je bubbel kunt gaan tijdens de bevalling.

En dat laatste is een staaltje: ‘Oefening baart kunst!’ Nu lach ik heel hard om mijn eigen grap als ik dat lees. Het gaat er natuurlijk om dat je weet wat je kunt doen om het bevalproces te ondersteunen en als je oefent met de juiste tools weet je die goed in te zetten tijdens de bevalling. Maar je baart natuurlijk ook kunst (euh een baby!).

Misschien denk je nu dat iedere bevalcursus je dit leert?

Dan heb je het fout! In Relaxed bevallen vanuit Regie® zit mega veel kennis en kunde. Wist je bijvoorbeeld dat ik als geboortecoach bij een mega toffe groep vrouwen ben aangesloten die zich ook Relaxed bevallen vanuit Regie® geboortecoach mogen noemen? Daarin zitten verloskundige (zowel klinisch als eerstelijn), fysiotherpeuten, IPT (deskundigen op het bekkengebied), doula’s, kraamverzorgenden, verpleegkundigen, lactatiekundigen, yogadocenten zoals ik zelf en postpartum behandelaren.

En dit is zo ontzettend waardevol! We wisselen met elkaar ervaringen en tips en leren zo steeds bij, niet alleen door bijscholingen die georganiseerd worden maar ook door elkaar. En dat is een enorm pluspunt! Ook voor jou als jij het Relaxed bevallen vanuit Regie® programma volgt. Heb je specifieke een vraag die ik vanuit mijn expertise niet voor je kan beantwoorden? Dan heb ik een mega netwerk om deze vraag beantwoord te krijgen voor je. Dat is dus zo ontzettend tof! Zo mocht ik bijvoorbeeld als yogadocent al collega geboortecoaches ondersteunen met ademhalingsoefeningen vanuit de yoga.

Daarnaast is het Relaxed bevallen vanuit Regie® programma het tofste bevalprogramma van Nederland omdat ik vooral super veel lol beleef aan het geven van deze lessen. Het is mega gezellig en ik vind het ontzettend tof om te zien dat de band tussen koppels (je volgt deze cursus samen met je partner) versterkt als het gaat om de komst van hun kindje. Je ziet de partner iedere les meer betrokken raken bij de zwangerschap en uitkijken naar de bevalling. Er wordt actief geoefend met praktische tools ter ondersteuning van de bevalling, zelfs thuis!

En dit wordt met veel enthousiasme ontvangen door de partner. Dus niks niet: ‘laat de voorbereiding maar aan de zwangeren over’. Zeker niet! Ik zie betrokken partners die hun steentje bij willen dragen aan een fijne bevalling.

Veel bevalcursussen worden alleen door de zwangere vrouw zelf gevolgd en daarin maakt Relaxed bevallen vanuit Regie® een groot verschil.

Dit complete programma volg je samen! En het is zeker niet een saaie duffe pufclub cursus! Het is juist super interactief, uitdagend en het brengt jullie als koppel dichter bij elkaar in de voorbereiding op de komst van jullie kindje.

Daar doe ik het dus voor!!! Zodat jij samen met je partner voorbereid bent. Jullie voorbereiding op de bevalling staat na het volgen van RBVR® als een HUIS ook als het anders loopt.

Relaxed bevallen vanuit Regie® is niet zomaar een bevalcursus. Het is een compleet programma dat je samen met je partner volgt (4 opeenvolgende weken volg je wekelijks een interessante les) zodat je samen de verantwoordelijkheid voor de komst van jullie kindje draagt.

Een fijne bevalervaring voor moeder en kind dat is mijn doel!

Weg met de nare bevalervaringen maar bevallen vanuit kracht en vertrouwen. Een bevalling waar je fijn op terug kunt kijken ook als het anders is gelopen dan je had gewenst. Want ook als het anders loopt kun je voor jezelf en je kindje een zachte landing creëren.

Ik ga jou en je partner tijdens RBVR® leren hoe jullie dit samen doen.

Start ook jouw geboorte avontuur

Creëer een bevalling die bewonderenswaardig zal zijn. Eentje die je een enorm empowerment gaat geven. Trots. Zelfbewustzijn. Een bevalling waarvan je achteraf precies gaat zeggen wat ik destijds zei: ‘Holy moly! Dit was awesome! Zie je nou… het kan wel’.